BLOG

Een weelderige haardos staat in onze maatschappij symbool voor gezondheid, geluk en succes.

Huid en haar worden de spiegel van ons lichaam genoe
md. Het is dus belangrijk van haarverlies en haaruitval vroegtijdig te behandelen. De oorsprong kan erfelijk, seizoensgebonden of hormonaal zijn.

 

Cyclus
Elk haar maakt een cyclus door: er is een groeifase, een overgangsfase en een rustfase. Wanneer een haarfollikel overgaat van rust naar groei, wordt het oude haar weggeduwd door het nieuwe. 
Door die cyclus verliezen we elke dag zo'n 50 tot 100 haren. Je moet dus niet ongerust zijn als je een serieuze pluk haar aantreft in de douche.

 

Redenen van haarverlies

Er zijn heel wat redenen die haarverlies kunnen stimuleren. Hieronder zijn verschillende redenen beschreven.

 1. Haarverzorging
  Laat je je haar regelmatig
  verven of gebruik je veel de stijltang? Dan wordt je haar ernstig beschadigt! Zowel haarbehandelingen: het bleken van je haar, het aanbrengen van een permanent als het gebruik van een stijltang, haardroger of krultang maken je haar broos.

  2. Strakke kapsels
  Door haarstijlen
  die druk uitoefenen op de hoofdhuid zoals strakke vlechtjes, extensions of strakke paardenstaarten is er een grote kans op 'traction alopecia', waardoor er kale plekken kunnen komen. Deze kaalheid kan onomkeerbaar zijn.

  3. Voedseltekorten
  Een t
  ekort aan ijzer en eiwitten kan leiden tot haarverlies.
  Er werd aangetoond dat behandelingen tegen haarverlies effectiever zijn als ook het ijzertekort behandeld wordt.

  4. Gewichtsverlies
  M
  ensen die meer dan 7 kilogram verliezen krijgen vaak te maken met haarverlies. Dit type haarverlies heeft geen behandelig nodig, omdat het lichaam zelf in staat is om de schade te herstellen. Dit is niet het geval indien het haarverlies veroorzaakt wordt door een eetstoornis, zoals anorexia of boulimie. Dan wordt er niet genoeg vitaminen, mineralen en eiwitten opgenomen. Deze zijn wel nodig voor een gezonde werking van het lichaam en dus ook voor gezonh haar.

  5. Schildklierproblemen
  Haarverlies is een veelvoorkomend symptoom bij een verstoring van de schildklierhormonen. Zowel een tekort als een teveel aan schildklierhormonen kan leiden tot excessief haarverlies. Als het evenwicht terug hersteld wordt, begint het haar meestal wel opnieuw te groeien.

  6. Menopauze
  H
  eel wat vrouwen krijgen tijdens hun overgangsperiode te maken met een zekere haaruitval. Waarchijnlijk is dat toe te schrijven aan een combinatie van verschillende hormonale veranderingen.

  7. Alopecia Areata (pleksgewijze kaalheid)
  Alopecia Areata is een autoimmuunstoornis, wat wil zeggen dat het lichaam zichzelf aanvalt. De ziekte wordt meestal gekenmerkt door het onstaan van ronde kale plekken op de hoofdhuid of op de rest van het lichaam. Zowel mannen, vrouwen als kinderen kunnen getroffen worden door de ziekte. 

  8. Stress
  Ook trauma's en stress kunnen bij iedereen tot haarverlies leiden. Vrouwen hebben hier vaker last van dan mannen. De meest voorkomende emotionele oorzaken zijn levensveranderende gebeurtenissen, zoals een scheiding of een overlijden. Die zorgen ervoor dat het haar overgaat naar de rustfase, terwijl het eigenlijk in de groeifase moet zitten. Meestal begint het haarverlies maar twee tot vier maanden na de treffende gebeurtenis.

  9. Ziekte
  Ook ziek zijn kan leiden tot haarverlies, zeker als er hoge koorts optreedt. Ziektes veroorzaken stress in ons lichaam, waardoor de haarcyclus verstoord wordt. Dit zal zich herstellen als je genezen bent.

  10. Medicatie
  Bij heel wat medicijnen is haarverlies een mogelijk neveneffect, hoewel dat bij iedereen anders kan optreden. Vooral medicatie die een invloed heeft op de hormonen leiden tot haaruitval. Ook antidepressiva, medicijnen die de bloeddruk regelen en behandelingen tegen artritis kunnen haarverlies in de hand werken.

  11. Trichotillomanie

  Trichotillomanie is een stoornis in de impulsbeheersing, waarbij de patiënt niet kan weerstaan aan de drang om zijn eigen haar uit te trekken. Het gaat zelfs zo ver dat men hele stukken haar uittrekt, meestal hoofdhaar of wenkbrauwen. De ziekte is evenwel vrij zelfdzaam: in Amerika zou zo'n 4 procent van de bevolking erdoor getroffen worden.

 

Mannelijke kaalheid

komt meer voor dan vrouwelijke kaalheid. Zestig procent van de mannen krijgt er vroeg of laat last van. Meestal is deze vorm van kaalheid erfelijk bepaald. Vaak beperkt de haaruitval zich tot de kruin of de haargrens. Ze kan zich ook uitbreiden tot er enkel nog haar rondom de schedel overblijft. De moment dat de kaalheid zich manifesteert verschilt van persoon tot persoon. De heren die al op jonge leeftijd last hebben van haaruitval, hebben veel kans om achteraf volledig kaal te worden. Bij vrouwen komt deze vorm van kaalheid minder vaak voor, het beperkt zich tot het verdunnen van het haar.

 

De hormonale haaruitval is de meest voorkomende vorm en onstaat onder invloed van androgenen, de mannelijke hormonen. Dit haarverlies begint vanaf een zekere leeftijd en komt zowel bij man als vrouw voor. Bij de man begint het meestal met het opschuiven van de haargrens ter hoogte van de slapen. Bij vrouwen verloopt dit discreter en evolueert nooit naar echte kaalheid. Deze vorm van haarverlies is erfelijk bepaald, het kan niet genezen maar er bestaan wel een aantal methoden om de evolutie te stoppen en nieuwe haargroei te bewerkstelligen. Er is een genetische aanleg waardoor de haarwortel bij sommige mensen gevoeliger is voor het mannelijk hormoon, de haren beëindigen sneller hun haarcyclus, en er gaan dus meer haren verloren dan er worden gevormd. Deze vorm van haarverlies kan niet genezen, maar er bestaan wel een aantal methoden om de evolutie te stoppen of zelfs nieuwe haargroei te bewerkstelligen :

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het haarverlies stopt als de overgang van testosteron naar dihydrotestosteron geremd wordt.

 

Er bestaan verschillende producten die haaruitval  kunnen behandelen.

 • Een haarlotion met 2% minoxidil, een geneesmiddel dat oorspronkelijk gebruikt werd bij hoge bloeddruk, kan het haar opnieuw doen groeien. Het product moet wel levenslang worden gebruikt, anders herbegint de haaruitval. Een bijkomend nadeel is dat het product moet opgelost worden in een sterke alcocholoplossing om werkzaam te kunnen zijn.
 • Vichy dercos Aminexil voor vrouwen is in de apotheek een toonaangevend product tegen haaruitval. Het verhindert de verharding van het collageenomhulsel zodat de weefsels die de haarwortel omhullen soepel en elastisch blijven, en de haarwortel zich steviger in de hoofdhuid kan verankeren. Door het haarzakje activerende elementen te bieden die noodzakelijk zijn voor de haargroei, kan een sterkere, dikkere haar gemaakt worden. Vitamines PP en B6 revitaliseren het haar en maken het mooier. Arginine stimuleert de microcirculatie van het bloed en de aanvoer van essentiële voedingsstoffen. De zachte, ronde en ergonomisch gevormde massageapplicator is geschikt voor elke hoofdhuid, zorgt voor een massage van de hoofdhuid en een stimulatie van de microcirculatie

 

Dit is de behandeling voor het creëren van nieuwe haren en om de haargroei te stimuleren.Deze ampullen bevatten het gepatenteerde molecuul STEMOXYDINE 5%. Na 90 dagen zijn er reeds 1700 nieuwe haren. Dit product wordt zowel gebruikt voor mannen als vrouwen die last hebben van een gebrek aan haardichtheid, bij wie de hoofdhuid zichtbaar is of die maar weinig haren hebben.

 

 • Phytolium 4 is een groeistimulerende behandeling tegen chronische en ernstige haaruitval met viervoudige werking. Dankzij de aanwezigheid van shiitake, stamcellen van wilde appels, serenoa, essentiële oliën, glycoproteinen van solanum en druivenprocyanidolen verlengt het de levensduur van het haar, remt het de haaruitval, versnelt het de groei en geeft het vitaliteit aan het haar.
 • Finasteride blokkeert de vorming van dihydrotestosteron; de actieve vorm van testosteron ( in het bloed en in de haarfollikels). Er is een kans op erectiestoornissen en een afname van het libido er zijn meldingen dat dit een blijvend effect kan zijn. Aangeraden wordt als de partner zwanger wil worden het gebruik van finasteride te staken. Dit alles maakt het gebruik van finasteride tegen kaalheid voor velen wat minder aantrekkelijk.
 • Alline Procap zijn capsules die wateroplosbare keratine alsook een associatie van tien vitaminen en drie mineralen bevatten. Het is een complete vitaliteitscocktail voor het haar. Dankzij de aanwezigheid van keratine: het hoofdbestanddeel van het haar, krijgt het haar meer structuur en kracht.
 • Vitacys is een voedingssupplement op basis van cystine. Dit is een zwavelhoudend aminozuur die de groei van het haar en de nagels bevordert.

Er bestaan nog veel andere voedingssupplementen op basis van aminozuren zoals: Omnivit, Anacaps, Priorin en Keraton.


•Bij vrouwen kan men in zowat 50% van de gevallen de haaruitval afremmen met hormonale preparaten: Diane, Androcur die de werking van het mannelijk hormoon testosterone blokkeren.


•Chirurgische methodes zoals haartransplantatie, opnieuw verdelen van het nieuw haar en reductie van de hoofdhuid, kunnen zeer bevredigende resultaten opleveren.

 

 

 

Liquid error (snippets/limespot-recently-viewed line 1): Could not find asset snippets/ly-global.liquid