BLOG

Ook wel eens het ‘laat mij maar liggen’ gevoel wanneer de wekker ‘s ochtends af gaat? Of klik je standaard op ‘sluimeren’ bij de eerste tonen van je wekker? We hebben het allemaal wel eens. Gelukkig maakt ons lichaam een stof aan, genaamd Q10, die ervoor zorgt dat ons energiepeil op punt blijft. Wanneer je zoals vele anderen kampt met chronische vermoeidheid, kan een voedingssupplement op basis van Q10 helpen. In deze post komt je meer te weten over wat Q10 nu juist is en de productie ervan.

Bio Q10 Gold - Supplementen Instacosmetic.com - Energieproductie

Q10 is een stof dat ons lichaam zelf aanmaakt. Het voorziet in het op punt houden van ons energiepeil en het is ook interessant om te weten dat we zonder Q10 niet zouden kunnen leven. Zonder energie is er geen leven mogelijk. Q10 zit in zowat elke cel van ons lichaam. Vandaar dat men Q10 ook wel eens ubiquinon noemt. Dit is het latijnse woord voor ‘overal aanwezig’. Naast het leveren van energie, helpt Q10 de eiwitten in ons lichaam, zodat ook zij hun functie optimaal kunnen vervullen. Q10 wordt niet enkel in ons lichaam aangemaakt, ook kun je het uit voeding halen. Vaak wordt Q10 wel als een vitamine gezien terwijl deze naam eigenlijk niet wordt toegepast op stoffen die we in ons lichaam aanmaken.

Q10 - Hoe werkt Q10 - Energie voedingssupplement - instacosmetic.com

Maar hoe komt het nu eigenlijk dat Q10 zorgt voor energie, hoe werkt Q10?
Wel, in elke cel in ons lichaam zit een soort van kleine energiefabriek. Deze levert Q10 aan zodat de cellen kunnen functioneren, en wij onze dagelijkse activiteiten kunnen uitvoeren. Q10 zet onze cellen dus eigenlijk aan om energie op te wekken.

Zoals eerder vermeld, zit er van nature uit Q10 in ons lichaam. Zowat in elke cel maar bij spieren met een grote functie en vooral bij onze hartspier, zit er een veel grotere hoeveelheid Q10 in onze cellen dan bijvoorbeeld bij onze tenen. Dit omdat het hart veel harder moet werken en dus meer energie vraagt. Toch moet Q10 door ons lichaam worden aangemaakt en is het niet gewoon aanwezig. Onze lever zorgt voor de productie van Q10 en stuurt deze daarna door naar alle cellen die werken met Q10. Toch daalt de productie van Q10 langzaam na je 20ste. Ook andere factoren zoals stress en ziekte kunnen ervoor zorgen dat de lever minder Q10 aanmaakt. Minder Q10 in het lichaam kan verschillende gevolgen hebben; Minder spierkracht, minder vitaliteit en uiteraard minder energie. Om dit tegen te gaan, kan je voedingssupplementen nemen op basis van Q10.

Toch is Q10 meer dan alleen een stof die zorgt voor het aanmaken van energie. Zo is kan Q10 ook hulp bieden bij andere zaken. Cholesterol bijvoorbeeld. Veel mensen nemen medicijnen om de cholesterol te verlagen maar deze brengen vaak veel bijwerking met zich mee. Zo heeft de lever moeilijkheden met het aanmaken van Q10 wanneer men medicijnen tegen cholesterol neemt. Ook hier kan het innemen van extra Q10 helpen.

Heeft het innemen van extra Q10 bijwerkingen?
Eigenlijk niet of toch heel beperkt. Aangezien Q10 in ons lichaam wordt aangemaakt, zal het normaal gezien niet slecht reageren wanneer er extra Q10 ingenomen wordt. Ook zal het de producte in het lichaam niet afremmen of beïnvloeden. De Q10 die wordt aangemaakt, wordt gewoon ondersteund door de extra Q10 supplementen. Toch is het steeds verstandig om eerst met je arts te praten over de inname van Q10 supplementen. Zo mag je het niet innemen wanneer je bloedverdunners gebruikt, zwanger bent of borstvoeding geeft.

Liquid error (snippets/limespot-recently-viewed line 1): Could not find asset snippets/ly-global.liquid