BLOG

 

Kurkuma is een specerij met vele namen. Koenjit is de oorspronkelijke Maleise naam van Curcuma Longa plant. Nu is de plant meer bekend als de Indiase geelwortel. Wat meteen de typerend gele kleur van deze plant verraadt. Kurkuma wordt gemaakt van de wortel van de Cucuma Longa plant, familie van de beter bekende gemberwortel.

Het is een plant met heilzame werkingen zo blijkt. Er zijn intussen al meer dan 500 therapeutische en preventieve toepassingen ontdekt van curcumine, één van de actieve stoffen in de Curcuma Longa plant.

Maar van waar komt deze plant juist?

In India gebruikt men kurkuma vooral in de keuken. Het is een pigment dat de specifieke oranjegele kleur geeft aan het kruidenmengsel kerrie. Maar we mogen zeker niet de andere meer westerse producten vergeten waarin dit pigment verwerkt zit, zoals mosterd of margarine.

Belangrijk om weten is dat Kurkuma slecht wordt opgenomen door het lichaam omdat het enkel oplost in vet, en best in combinatie met zwarte peper gebruikt wordt. Door deze hulpstof kan de werking van Kurkuma tot 20 maal verhoogd worden.

 

De belangrijkste werkingen op een rijtje:

  • Ontstekingsremmend

Boven alles is curcumine ontstekingsremmend. Waardoor het soelaas kan brengen bij verschillende ontstekingsprocessen in het verteringsproces, bij hart- en vaatziekten, immuniteitsproblemen en artritis.
Ontstekingen in de weefsels kunnen aanleiding geven tot tumorgroei. Ook hier kan de ontstekingsremmende werking van curcumine een remmende werking op kanker hebben en zelfs menselijke kankercellen doden.
Het is een natuurlijke pijnstiller door zijn ontstekingsremmende werking. Vooral effectief bij gewrichtsproblemen met chronische pijn zoals reumato
ïde artritis en geeft minder nevenwerkingen dan aspirine en andere chemische ontstekingsremmers. Ook bij spierblessures kan het de pijn verlichten en eventuele spierschade sneller helpen herstellen. Behalve de pijnvermindering, zal Kurkuma ook ontzwellend werken en is het veel maagvriendelijker dan de conventionele pijnstillers.

  • Verbetering cognitief vermogen

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat curcumine zowel op korte als lange termijn een positieve invloed heeft op het geheugen. Het verbetert het werkgeheugen en verhoogt de aandacht, maar zorgt ook voor een betere stemming en minder mentale vermoeidheid op lange termijn. Mede door deze eigenschappen is Kurkuma ideaal in gebruik bij cognitieve ziektes zoals alzheimer.

  • Goed voor darmen en vertering

Kurkuma is een natuurlijke ontgifter voor de lever. Het helpt bij een slechte vertering van vetten en werkt in op ontstekingen in de darm, wat verlichting kan brengen bij het prikkelbare- darm syndroom of bij de ziekte van Crohn. Mensen met neiging tot overgewicht kunnen dan weer geholpen worden doordat Kurkuma inwerkt op ons metabolisme. Waardoor het lichaam minder vetten op slaat en meer vetten omzet in energie.

 

Al deze positieve effecten komen voort uit wetenschappelijk onderzoek met de geëxtraheerde stof curcumine en met hoge doseringen van een halve tot zelfs 4 gram per dag oraal in te nemen. Om zulke hoge concentraties dagelijks in te nemen is het best om te vertrouwen op een supplement met curcumine. Met liefst een toevoeging van vetten of oliën die de curcumine oplosbaar maken en die een goede opneembaarheid door het lichaam garanderen.

 

 

Al eens van Curcudyn gehoord? 1350 keer beter opneembaar dan standaard kurkuma helpt je met soepelere gewrichten.

 

Liquid error (snippets/limespot-recently-viewed line 1): Could not find asset snippets/ly-global.liquid