BLOG

Migraine, geen gewone hoofdpijn

Migraine is een complexe aandoening gekenmerkt door aanvallen van ernstige hoofdpijn gedurende een langere periode van 4 tot 72 uren.

 

 

Hoofdpijn bij migraine is eerder een kloppende pijn en komt vaak langs één kant van het hoofd voor, maar kan ook aan beide kanten voorkomen. De pijn lokaliseert zich meestal zijdelings of vooraan het hoofd.

Vaak kondigt migraine zich aan door andere klachten dan hoofdpijn. Zoals gezichtsstoornissen (het zien van o.a. flitsende beelden of zigzaglijnen), tintelingen of stijfheid van de lippen, het aangezicht, de vingers of de handen. Ook klagen patiënten dikwijls over misselijkheid en braakneigingen. Typisch voor migraine is dat de hoofdpijn toeneemt bij inspanningen, licht en geluid en dat er meestal verbetering optreedt na rust, liefst in een donkere ruimte.

 

 

 

 

 

Migraine komt statistisch gezien drie maal vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De onderliggende oorzaak is niet altijd even duidelijk. Maar vaak kan men spreken van een aantal uitlokkende factoren of triggers. Het is dan ook belangrijk dat u voor uzelf nagaat welke prikkels migraine bij u uitlokken en dat u deze tracht te vermijden. U kan eventueel een dagboek bijhouden waarin u noteert wat u zoal deed en at 24u vooraleer u een aanval kreeg.

 

 

 

 

 

Triggers van migraine 

Heel vaak is stress een directe aanleiding tot de ontwikkeling van een migraineaanval. Zorg daarom voor voldoende rustpauzes en beweging.

Hoewel de uitlokkende factoren heel persoonlijk zijn, komen een aantal voedingswaren toch frequent terug bij rondvragen bij migraine patiënten.

 

 

Het gaat hier in de eerste plaats om voedingsmiddelen die vaso-actieve amines bevatten. Bepaalde kazen (Brie, Roquefort en vooral Franse harde kazen), de meeste witte en rode wijnen ( vooral chianti-wijnen), chocolade, noten, citrusfruit, ajuin en boontjes bevatten relatief hoge concentraties van deze vaso- actieve amines.

 

 

Ook nitrieten in bereide vleeswaren en visconserven, of natriumglutamaat (in vele Chinese bereidingen en sojasaus) of ingeblikte voedingswaren zijn gekende migraine-uitlokkende produkten.

 

 

 

 

 

Alcoholische dranken, bier en vooral rode wijn, kunnen ook een aanval uitlokken door het vaatverwijdende effect van alcohol.

In mindere mate kunnen ook eieren, yoghurt en gepaneerde voedingswaren een aanval uitlokken.

 

 

 

 

 

Hormonale veranderingen zoals de menopauze of de schommelingen rond de menstruatie kunnen aanleiding geven tot migraine aanvallen.

Andere externe triggers zijn lichtflitsen, snel veranderende televisiebeelden en flikkerlichten. Maar ook plotse en grote veranderingen in luchtdruk (denk bijvoorbeeld aan onweer) en luide muziek.

Denk ook aan uw medicatie! Orale contraceptiva en bepaalde medicatie gebruikt bij hartaandoeningen (Cedocard, Nitroderm, Minitran,...)

 

 

 

 

 

Hoe migraine voorkomen?

Het is vooral belangrijk dat u voor uzelf nagaat welke prikkels migraine bij u uitlokken en dat u deze tracht te vermijden. Houd eventueel een dagboek bij waarin u noteert wat u zoal deed en at voordat u een aanval kreeg. Op die manier kan u beter uw eigen uitlokkende prikkels inschatten. Wanneer u weet dat bepaalde voedingsstoffen een aanval bij u kunnen uitlokken, probeer deze dan zeker achterwege te laten.

Sommige patiënten zijn ook gebaat bij relaxatietherapie. Denk hier bijvoorbeeld aan yoga of bepaalde ademhalingsoefeningen. Verder is het vooral belangrijk voldoende te slapen, lichte maaltijden te gebruiken en zorg dat u zich voldoende ontspant.

 

 

Liquid error (snippets/limespot-recently-viewed line 1): Could not find asset snippets/ly-global.liquid