BLOG

Wat zijn aften?

Aften zijn oppervlakkige zweertjes van je mondslijmvlies. Ze zijn vrij klein, ongeveer 3-4 mm groot, maar kunnen wel erg pijnlijk zijn. Ze hebben over het algemeen een gele of grijs-witte kleur, met een ontstoken, rode rand. Aften kunnen op verschillende plaatsen voorkomen, zoals onder en op de tong, op het tandvlees, aan de binnenkant van de lippen, wangen of in de keel. Ongeveer 20% van de mensen heeft wel eens last (gehad) van aften.

Hoe ontstaan aften?

Er zijn heel wat verschillende factoren die aften kunnen uitlokken. Zo kunnen aften ontstaan door een besmetting met een bacterie of een virus. Bij een verminderde weerstand pakt de ontsteking zijn kans. Het is echter niet steeds het geval dat het ontstaan van aften samenhangt met een verminderde weerstand. Aften kunnen ook veroorzaakt worden door een slechte mondhygiëne, alsook door gebitsproblemen. Als je een klein wondje in je mond hebt, kunnen daar aften ontstaan. Verder kunnen aften ook opduiken wanneer je per ongeluk op je wang hebt gebeten, te krachtig je tanden hebt gepoetst of doordat je te hard of heet voedsel hebt genuttigd.

Hoe kun je aften behandelen?

De behandeling van aften hangt af van de plek waar deze zich bevinden. Meestal verdwijnen ze vanzelf na twee à drie weken. Probeer in de tussentijd wel je weerstand op peil te houden: eet gezond en slaap voldoende of overweeg een voedingssupplement met weerstandsverhogende eigenschappen. Verzorg verder ook je mondhygiëne: poets grondig, maar niet te hard. Laat ook zuurrijke voeding en drank even staan.

 

Wanneer aften te veel pijn of hinder veroorzaken, wordt wel voor een behandeling geopteerd. Mogelijke behandelingen zijn:

  • De pijn kan gestild worden door met een staafje een verdovende vloeistof of gel op de aft(en) aan te brengen.
  • De bacteriën in de mond kunnen verwijderd worden door de mond te spoelen met een ontsmettend product
  • Ook een pijnstiller kan de pijn verlichten.

 

Hoewel deze methodes zeker het proberen waard zijn, zijn er wel een aantal gevallen waar een doktersbezoek aangeraden is. Wanneer de aften bijvoorbeeld zeer pijnlijk zijn en de pijn ook na enkele dagen niet vermindert, is een bezoek aan de huisarts aangeraden. Hetzelfde geldt wanneer de aften meer dan 2 weken aanhouden, zeer groot (meer dan 1 cm diameter) of talrijk zijn. Aangezien er bij koorts in combinatie met aften sprake kan zijn van een infectieziekte, ga je ook in dat geval het best langs bij de arts.

Liquid error (snippets/limespot-recently-viewed line 1): Could not find asset snippets/ly-global.liquid